I Laholms kommun har många historiska händelser ägt rum
och under 1500 och 1600-talen rasade krigen mellan Danmark och Sverige. Bland annat har
slag vid Genevad och Skogaby ägt rum inom kommunen.
År 1613 slöts freden i Knäred, cirka 10 km norr om Hishult, vid Helvetica, dåvarande
riksgränsen mot Småland. Detta efter Kalmarkriget där Sverige fick erlägga den kända Älvsborgs lösen.
Under 1600-talets senare hälft var Snapphanarna verksamma på Hallandsås som en dåtida “gerillarörelse” mot försvenskningen av vår bygd.
Laholms stad är den äldsta av Hallands städer med anor från 1200-talet, exempelvis är kyrkan från år 1225.
Flertalet i Hishults socken förekommande ortsnamn har slutleden ‑alt eller ‑hult.
Detta tyderpå en fast bebyggelse först på 1100-talet eller
början på 1200-talet. Under 1200-talet var klimatet torrt och varmt, ett förhållande som gynnade befolkningstillväxt bland det av beroende folket.
Sönerna reste österut
Följderna av denna tillväxt blev att bondesönerna i Hallands slättbygd fick söka sig till nya marker för sin utkomst. Det var naturligt att de i
första hand sökte sig österut till skogsbygden, där det var glest befolkat. Den kronoallmänning som fanns i landskapets sydöstra del inbjöd till
bosättning.
Bönderna på allmänningen var kronans landbor, dvs. arrendatorer. Detta landområde, som kallades landbogodset, var ett självständigt
uppbördsdistrikt, skilt från häradet.
Iszolthe kronobirk
Landbogodset kallades kronolän eller birk. Birket hade eget ting med en birkefogde som domare. Området var ett s.k. kronobirk, Iszolthe kronobirk.
Mycket tyder på att Hishults kronobirk före 1574 omfattade Hishults och Fagerhults socknar.
Inom detta kronolän synes kungen, liksom på övriga kronogods i Skånelandskapen, ha uppfört kyrka och prästgård. Godset fick endast en kyrka på
1200-talet, i Hishult.
Länen förändras
Det är känt att de mindre länen, till vilka Hishult hörde, vid ombyte av innehavare ofta förändrades till sin omfattning.
När Ejler Krafse 1574
förvärvade godset och detta förvandlades från pantlän till frälsegods och adelsbirk hörde ett antal gårdar i Våxtorp, Ysby, Knäred och Fagerhult
också till Hishults socken.
Idag bor det omkring 1 100 personer i Hishults församling varav knappt 400 bor i tätorten.
Det gamla bondesamhället
Hishults bönder var arrendatorer (frälsebönder) under Sjöboholm och Oxhult fram till 1812. Genom kraftfulla insatser av prosten i Hishult, Magnus Bothén, fick många bönder (104 st. lagfarter från Hishult 1813) friköpa sina gårdar. Redan 1822–1824 hade storskifte ägt rum för delning av utmarken byarna emellan, Men gårdarna var små och till följd av ägosystemet, svåra att bruka. Byarnas åkermarker var uppdelade, där varje gård hade sin remsa i den gemensamma åkern.
Intensiv nyodling
Först genom laga skiftet, omkring 1865, delades byarna och varje gård fick ett sammanhängande område att bruka. Statliga bidrag utgick till flyttning av byggnaderna till de gårdar som inte kunde bli kvar i den sammanhållna byn. Det var ett hårt slag för många bönder som tvingades ut ur bygemenskapen och som måste flytta sina hus eller bygga nya. Efter laga skiftet sattes en intensiv nyodlingsverksamhet igång. Många av de talrika stengärdsgårdarna som finns runt om i socknen har tillkommit under denna uppodlingsperiod. Utmarkerna användes under lång tid som betesmarker för får, getter och kreatur. Ljungbränning var vanligt förekommande. Detta medförde att markerna blev kala och ingen skog kunde växa.
Arbetade i Skåne
De små gårdarna och den magra jorden har under gångna tider inte kunnat försörja innehavarnas ofta stora familjer. Vid flera tillfällen omtalas att brödsäd måste köpas in från andra bättre gynnade trakter. Det var vanligt att befolkningen tog säsongsarbete i Skåne med tröskning och betskötsel. Detta förekom långt in på 1900-talet
Hishultsjärn
i danskt slott Kring Hishult fanns en gång, för åtskilliga sekler
sedan, en lummig grönska bestående av bokskog och annan lövskog, där viltet frodades och människan skaffade sig timmer till bostäder och uthus. Men på medeltiden började den lummiga grönskan försvinna. Det var utvinningen av järnmalm som brandskattade lövskogen. Virket behövdes till att elda masugnarna med, i vilka myrmalmen utvanns.
Export till Danmark
Detta var under den danska tiden och järnet var av stor betydelse för danskarna som själva inte hade några större fyndigheter av denna metall. Bl.a. skeppades från Hishults alla små masugnar år 1562 tontals med järn till Köpenhamn som skulle ingå i den nya kungaborgen i den danska huvudstaden.Bönderna slet och slavade för att få ihop så mycket järn som fogdarna försökte pressa ur deras små masugnar. Järnmalmsframställningen var den första “industriella” utvinningen i Iszolthe län, som omfattade hela Hishults socken och ett par intilliggande socknar. Järnet eller järnoxidhydratet utvanns ur sjöar och myrar.
Långvarig utvinning
Myrmalmen togs upp på vintern eller våren och den fick sedan ligga och torka. På hösten var det dags att smälta järnet i de små öppna reduktionsugnarna oftast placerade intill något vattendrag. Arkeologer har funnit åtskilliga slagghögar av överbliven järnmalm kring Hishult, vilket befäster sanningshalten beträffande den stora järnutvinningen som under ett par hundra år förekom här. Omkring mitten av 1600-talet upphörde tillverkningen av järn i Hishult. Halland var inte längre danskt och i Sverige fanns det gott om gruvor och masugnar som gjorde utvinningen av den viktiga metallen betydligt enklare och bättre.