Gamla Bron
Gamla Bron över Smedjeån är en stenvalvsbro i tre spann och fornminnesförklarad. Den är byggd på
1870-talet samt breddad år 1890. Under överinseende av Länstyrelsen renoverades bron 2012 av Laholms kommun. Flera kvarnar och sågverk utnyttjade Smedjeån som kraftkälla ända fram på 1970-talet, därav 4 st inom Hishults socken.
I närheten av Gamla Bron har Hishults Byalag iordningställt en rastplats med dricksvatten och toalett. Intill rastplatsen finns i Smedjeån några stenblock med skåror. Folk i forntid lär ha slipat yxor och andra redskap i rännorna.
Gammelgården
Gammelgården är en ryggåsstuga, som ursprungligen kommer från Eskilstorp i Östra Karup och dateras till omkring 1730. Stugan köptes privat i slutet på 1950-talet av Gösta Hansson i Hishult. Gösta uppförde på egen hand byggnaden med hjälp av ritningar som hade utförts av Nationalmuseet innan stugan plockades ned.
Uthusbyggnaderna kommer från Brånalt i Knäred och skänktes av dåvarande Lantbruksnämnden.
År 1979 skänkte fru Brita Hansson gården med inventarier till Södra Hallands Hembygdsförening.
Gammelgården är öppen för visning söndagar från midsommar t.o.m. första söndagen i augusti kl. 14.00–17.00. Annan tid efter överenskommelse.
Tel 0430–405 44, 282 02
Hishults Gästgivaregård
På anmodan av Kunglig Majestät, fick Nils Petter Gustafsson, 1884 tillstånd att driva gästgiveri, droskstation och bränneri.
Gästgivaregården drivs nu av Kjell Åke Gustafsson, fjärde generationen, inom samma familj. En större till- och ombyggnad 1994 kompletterar den genuina gästgivaregården med en unik logi- och konferensmiljö samt en konsthall.
Bokningar på tel 0430–400 55.
Hishults Kyrka
Hishults gamla kyrka uppfördes troligen under 1200-talets första hälft. Den revs 1901 i samband med att den nuvarande kyrkan skulle byggas. Denna stod färdig 1902 och är byggd i nyromansk stil.
Av kyrkans inventarier är triumfkrucifixet det äldsta, tillverkat på 1400-talet. Dopfunten har årtalet 1621 anbringat på baldakinen. Predikstolen, i allvarstyngd bygdebarock, är utförd av Johan Ullberg 1769. Den skänktes till kyrkan av friherrinnan och generalskan Magdalena Eleonora Rosenstierna f. Lilliehöök, “ägarinna till hela Hishults socken”.
Altaruppsatsen är ett arbete utfört 1708 av Gustaf Kilman. Genom en donation på senare tid har i kyrkans torn installerats ett klockspel som på lördagar kl. 12.00 och övriga dagar kl. 18.00 spelar en psalm.
Kyrktuppen som prydde Hishults gamla kyrka har numera sin plats i kyrkans vapenhus. Kyrktuppen tillverkades enligt gravering 1692.
Vid utvidgning av kyrkogården 1999 påträffades strax öster om kyrkogårdsmuren en klockgjutargrop. Efter att denna dokumenterats och upphittad lera och bronsslagg tillvaratagits återfylldes gropen. Viss del av det upphittade materialet förvaras nu i ett skåp i kyrkans vapenhus.
Kyrkan är öppen sommartid under tiden kyrkvaktmästaren är i tjänst. Tiden juni, juli och augusti dagligen. I kyrkan finns en automatisk guide som på svenska, danska, tyska eller engelska informerar om kyrkan och dess inventarier.
Nya Gästgivaregården
År 1952 flyttade Gustava och Berndt Bengtsson till Hishult. Under de första fem åren drev de Hishults Gästgivaregård. 1956 köpte de Folkets Hus (byggt 1918) och öppnade, efter om- och tillbyggnad, Hishults Nya Gästgivaregård.
Konsthallen
Konsthallen Hishult startade 1994 i privat regi. Konsthallen är en tillbyggnad av den gamla Gästgivargården och tillsammans ger de besökarna en njutning för alla sinnen. Konsthallen har årligen sex huvudutställningar och dess inriktning är i huvudsak att visa det bästa av den moderna nordiska konsten. Konsthallen är i ständig utveckling och har sedan starten gjort flera tillbyggnader och dessutom skapat en vacker skulpturpark samt startat ett samarbete med kyrkan, där det görs en skulpturutställning varje år sedan 2008.
Konsthallen och Gästgivaregården erbjuder tillsammans
KONST — MAT — LOGI — KONFERENS — en garanterat lyckosam kombination!
0430–403 21 eller konsthallen@hishult.com
Läs mer om Konsthallen Hishult på www.konsthallen.hishult.com
Sjöboholm
Sjöboholm är idag spridda rester av en sätesgård som ligger på en holme i Oxhultssjön, ca 3 km väster om Hishult. Sjöboholm var under en lång tidsperiod huvudgård för Hishults (Iszolthe) län och birk.Länet var under 1400- och större delen av 1500-talen ett s.k. pantlän, vilket innebar att besittaren mottagit det som säkerhet för lån till kronan eller kungen.
En av innehavarna under denna tid var Ivar Axelsson Thott. Trots att länet var litet, var det med all säkerhet beroende av järnförekomsten, som var eftertraktad av denna tidens stormän. Det var nog inte bara en tillfällighet att Hishults län i stort sett sammanföll med gränserna för det sydhalländska järntillverkningsområdet.
Den 25 juli 1574 bytte Fredrik II bort länet till riddaren Ejler Krafse på Egeholm och därmed var pantlänets tid förbi. Eget birk (häradsrätt med egen tingsplats) hade Hishult kvar till 1683, då svensk rättskipning infördes i Halland.
Inför kungamötet i Ulfsbäcks prästgård den 20 februari 1629 mellan Gustav II Adolf och Christian IV uppges kung Christian ha övernattat på Sjöboholm. En av ägarna till Sjöboholm var Gertrud Grip som bl.a. firade sitt tredje bröllop på Sjöboholm 1649. Gertrud var i sin ungdom en kortare tid gift med äventyraren, bedragaren och skalden Lars Wivallius.
År 1812 friköptes de flesta gårdarna i Hishult och Sjöboholms storhetstid var därmed slut. Byggnaderna förföll alltmer och enligt uppgift skulle den sist boende ha lämnat gården omkring 1840. Den siste ägaren, major Ekenstéen, sålde 1876 Sjöboholm och Oxhult till staten för 99 000 riksdaler.
Sjöboholmsruinen klassas som fornminne och förvaltas av länsstyrelsens kulturmiljöenhet. I anslutning till ruinen finns också en fornminnesklassad fägata. Sjöboholm är ett mycket populärt utflyktsmål sommartid.
Stiahandlaren
På torget i Hishult står byns första offentliga konstverk, ”Stiahandlaren”. Bronsskulpturen är gjord av konstnär Karl-Gustaf Jönsson, Laholm.
Konstverket restes 1995 på initiativ av Hishultsbor, Hishults Byalag och Laholms kommun.
I socknen finns en lång tradition med tillverkning av och resehandel med laggkärl, stegar, korgar och andra liknande varor. Fortfarande bedriver flera näringsidkare i socknen tillverkning och handel med slöjdade varor, trädgårdsmöbler och stegar. Handeln sker nu i större omfattning och Hishult finns representerat över hela landet på olika marknads- och handelsplatser.
Vandringsleder
Möllerundan (blå markering) är cirka 2 kilometer lång. Leden börjar vid torget och går längs Möllevägen över Smedjeån och vidare utmed Stubbhultsvägen. Via den gamla stenvalvsbron tar ni er sedan upp på Markarydsvägen, tillbaka till platsen där ni startade.Det går att ta sig fram med både barnvagn och rullstol på Möllerundan.
Gästgivarestigen (röd markering)är en förhållandevis kort runda, drygt 400 meter, som kanske kan passa bra efter en god måltid på någon av Hishults gästgivaregårdar. Även här kan man ta sig fram med rullstol och barnvagn.
Ahlgrens stig (gul markering) är inte bara en promenadstig utan fungerar också som ridled. Den är cirka 1100 meter lång.